Martien en Gerda Vissers
x
Please install MailChimp plugin

Blog

Update 2015 – 2016 activiteiten in Mae Sot
By: Gerdavissers
nov 17, 2015
foto SBS 14 nov (35)

Kinderen hebben niet veel nodig om mee te spelen.

November  2015
Beladen met een hoop energie zijn we weer terug in Mae Sot waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan. Sommige nieuwe gezichten, hier en daar wat werkzaamheden aan nieuwe grote gebouwen waar de grote winkelketens zoals nu bv Robinson hun deuren gaan openen in de toekomst. Goed voor de werkgelegenheid maar slecht voor de kleine zelfstandige op de straat die probeert het hoofd boven water te houden..Ook nieuwe kleine zelfstandigen vestigen zich letterlijk op de stoprand. Niet zoals in Nederland met heel veel vergunningen, nee je zet gewoon tafeltjes en wat stoelen op de stoep, hangt een zeil boven tegen de regen of zon en je gaat dingen verkopen waar je goed in bent. Ben je goed dan heb je vaak een erg goed lopend bedrijfje ben je niet goed dan verdwijnt het ook weer. De winstmarges zijn iets anders dan in Nederland.

Op de scholen waar we ons mee bezig houden is ook niet heel veel veranderd. Het hoofd van de New Blood School is monnik geworden wat niet wil zeggen dat hij niet op de school aanwezig is. Hij doet zijn plichten als monnik. O.a. vroeg op staan, langs de deuren gaan om de Thai bevolking de gelegenheid te geven om goed te doen en daarna is hij met zijn monniken kledij weer gewoon hoofd van de school. Hij probeert zijn school te besturen maar hij is ook als een vader voor al zijn leerlingen. De leerlingen dragen hem op handen.
Wij zijn natuurlijk gelijk gaan kijken hoe het ervoor stond op de school.

NBS eerste week (34)

Gemaakt door een van de getalenteerde leerlingen New Blood School (16-17 jaar oud)

De leerlingen lieten hun schilderijen zien die ze gemaakt hadden en wat nog niet verkocht was.. Ze hebben echt talent en we proberen ze daarmee te helpen. We hebben er een paar gekocht (geld gaat naar de school) en ingelijst. Zo proberen we hun talent te gebruiken zodat ze er later iets mee kunnen doen. We zijn al bezig met een beroemde schilder uit Bangkok die wel een workshop wil geven in hun zomerklas. Zou erg mooi zijn als dat lukt.
We vroegen aan de school wat ze echt nodig hadden en ze begonnen gelijk weer met de auto. Nieuwe banden en laten nakijken. Klus1 achter de rug. Ook wat lesmateriaal hadden ze nog extra nodig. Maar er komt vast nog wel meer in deze maanden.

De kindertjes zien hun verrassing pas als ze wakker worden. We hebben het er stilletjes naast gelegd.

De kindertjes zien hun verrassing pas als ze wakker worden. We hebben het er stilletjes naast gelegd.

Bij de Sky Blue School was e.e.a. positief veranderd. De eerste indruk was goed, opgeruimd er stond een lokaal met 6 zware naaimachines. Ze vertelde ons dat die voor de vrouwen waren die daar wonen om naailes te krijgen en dat ze iemand hadden die les gaf. Later bleek dat die vrouwen dat helemaal niet willen en dat ze liever op de vuilnisbelt werken. Wordt aan gewerkt want het kan niet zo zijn dat die naaimachines daar zo maar staan.
Het hoofd van de school was vertrokken, terug naar Myanmar, en het nieuwe hoofd was de wiskunde leraar die echt zijn best doet. Ook was hij bezig op een hele oude laptop en hij zei dat hij de kinderen om te beurt op de computer mochten leren. Omdat we weer vertrouwen hadden gekregen hebben ze twee laptops van ons gekregen. Wij nemen nu ook Engels talige tekenfilms voor ze op zodat ze, en een beetje vertier en nog Engels leren ook.
Het fijne is dat we regelmatig naar de school gaan zodat we een oogje in het zeil kunnen houden. De kleintjes hebben we al kunnen verblijden met knuffels wat altijd dankbaar is om te geven.

Soms dan “pik” je er een kindje uit, die valt je dan op omdat ………dat kan alles zijn, stil in een hoekje zit, verwaarloost wordt of iets anders heeft wat je dan aantrekt. Als je ze dan aandacht geeft dan krijg je 100 maal die aandacht terug. Ze klimmen in je, ze houden je vast,geven kusjes en je voelt de hunkering naar liefde. En dan ben je verkocht. Op de Sky blue school zat er ook zo’n meisje van een jaar of 3. Er waren op dat moment heel veel kinderen omdat er iets weggeven werd, in dit geval een Thai vereniging die god wil doen. Zij zat tegen de muur en ze keek wat rond met een vragende blik. Heb toen contact gezocht met haar en mijn oma gevoelens kwamen boven. Heb haar de hele tijd bij me gehouden en haar beschermd tegen de uitgelaten grote kinderen. Zij was verbrand geweest en had grote littekens op haar benen en haar buik. Later hoorde wij dat ze een grote pan kokend water over zich heen had getrokken. Ze heeft een moeder en heel veel broertjes en zusjes en moeder neemt het niet zo nauw. Althans dat zijn mijn gevoelens.
We krijgen veel info over de kinderen van ene Fred Stokwell die het reilen en zeilen van de families die rond de vuilnisbelt wonen kent omdat hij er het hele jaar is en zijn halve tijd voor die families rijdt met zijn hele oude auto. Hij kent daar iedere familie en in de toekomst gaan we nog wel met hem op pad. Ook hij heeft geld en goederen nodig en voor ons is het altijd moeilijk om aan de voor ons juiste personen te geven. Ons doel is om scholen te ondersteunen die goed bezig zijn met het beleid van hun school. En als ze echt iets vragen wat ze nodig hebben dan kunnen wij ze een heel klein beetje helpen. We hebben ons nu gefocust op de New Blood School en de Sky Blue School ,die we in het verleden altijd al gesteund hebben maar die het een beetje liet afweten. Nu zijn we weer meer positief naar die school..