Martien en Gerda Vissers
x
Please install MailChimp plugin

Blog

2017: nieuwe projecten
By: Gerdavissers
jan 14, 2017

Ons vrienden Carel en Reina uit Limmen zijn op bezoek en hebben inmiddels veel mogelijk gemaakt. We hadden al redelijk veel geld besteed om het lerarenbestand op peil te houden, het noodzakelijke schoolbusje te repareren en diverse andere kleine dingen. Wij, en de school natuurlijk, zijn erg gelukkig met hun extra financiële steun. Carel, Reina: dank jullie wel daarvoor!!!

Nieuw toiletgebouw, kookspullen en reparatie schoolbus

De school wilde graag een nieuw toiletgebouw met 4 toiletten voor de meisjes afdeling van de circa 160 kinderen die intern op de school verblijven. Een oud vervallen gebouw veroorzaakte veel stankoverlast e.d.

 

Ook nog andere zaken zoals enkele nieuwe kooktoestellen, (hele) grote pannen en een grote plastic container om rijst in te bewaren zijn aangeschaft. Tevens moeten er verplaatsbare wanden komen in de klaslokalen. De “schoolbus” waar de remmen slecht van waren moet nodig even weg voor onderhoud.

Alles gaat dan keurig op een rekening en wordt tot op de cent verantwoord. Na een voorschot aan de school worden de eerste bestellingen geplaatst. Zand, grind, cement en betonnen putringen van wel bijna 2 meter doorsnee.

De kinderen beginnen dan het zand te verplaatsen. Iedereen doet mee, groot en klein en ze hebben er ook nog plezier in. Kleine kinderen kleine zakjes en grotere kinderen grotere hoeveelheden. Zie hun enthousiasme in de video.

Ook het uitgraven van de plaats waar de putten moeten komen is een flink karwei. De kinderen waren met een aantal aan het hakken en wij vonden dat zeer vervelend om te zien. Inmiddels een paar telefoontjes gepleegd en we hadden geregeld dat we een man konden huren met zo’n slaghamer. Wij blij dat we dat voor elkaar hadden gekregen. Telefoon even aan de leraar gegeven en die had een heel gesprek met die man die het klusje wel even wilde klaren. Na het ophangen van de telefoon zei hij in zijn (Birmees) Engels dat het echt niet nodig was. Het was namelijk een project voor de kinderen om als team aan hun school te bouwen. Ze wisselen elkaar af met werken zeiden ze dus dat die drilboor echt niet nodig was en bovendien te duur. Wij keken elkaar aan en we besloten om met zijn uitleg maar akkoord te gaan. Het is ook wel een fijne gedachte dat ze ons geld niet willen verbrassen en dat kinderen leren om als team samen te werken. En zo leren wij van elkaar. Vooral respect te hebben voor elkaars cultuur en niet onze cultuur aan hun op te dringen.

We komen nu weer vaak op de school, dus zo kunnen we de vooruitgang zien. Het is in ieder geval een fijne school om voor te werken. Ze waarderen wat we doen en wij vinden het fijn dat wij mogen helpen dankzij die mensen die ons financieel steunen.

 

Ook vragen ze om Engelse les van Martien. Buiten schooltijd, als extra, van half 4 tot half 5 ’s middags. Veelal communicatie, omdat de kinderen nog wat onduidelijk spreken en de uitspraak hier en daar verbeterd kan worden. Zo leergierig als ze zijn moeten we het aantal beperken tot 25 kinderen.

De tekeningen (schilderijen) die de kinderen gemaakt hebben, worden geëxposeerd in een koffieshop in Mae Sot, de opbrengst is voor de school. De eigenaar doet belangeloos mee en ons hotel wil er ook graag een paar exposeren. Als we ze dan niet verkocht krijgen, nemen we ze mee naar Nederland. Interesse? Stuur ons even een mailtje.

Tot zover ons nieuws uit een mooie omgeving met een voor ons prettige “werkklimaat”. Bekijk hier alle foto’s.

Gerda en Martien